Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

΄΄Σοκ και δέος΄΄

Δυσάρεστο έως εχθρικό το κλίμα με το οποίο αντιμετωπίζουν η Κομισιόν και το Ecofin την Ελλάδα και έπεται συνέχεια
«Σοκ και δέος» ήταν η έκφραση που χρησιμοποίησε πριν από περίπου ένα μήνα στο Λουξεμβούργο ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών για να περιγράψει την αντίδραση των υπουργών Οικονομικών της Ενωσης, όταν ο Ελληνας ομόλογός τους, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ομολόγησε ότι το έλλειμμα της χώρας κινείται στο 12,5%.

Το τελευταίο τριήμερο όμως το κωδικοποιημένο μήνυμα επεστράφη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους υπουργούς της, στον αποστολέα, συστήμενο: «Εγκλημα και τιμωρία» έγραφε. Mε την υπόσχεση ότι έπεται και συνέχεια.

Eτσι, όχι μόνο κινήθηκε κανονικά η διαδικασία για αυστηρότερη επιτήρηση της δημοσιονομικής πολιτικής της Ελλάδας, αλλά επιπλέον αποκαλύφθηκαν και προθέσεις για να έρθει στο φως και ενδεχομένως να τιμωρηθεί το ελληνικό «σύστημα» παραπλάνησης της Ενωσης σε ό, τι αφορά την εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Με αυτόν τον τρόπο, η απειλή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τα ελληνικά αστεία και το τέλος τους αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.

To κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει η χώρα είναι βαρύ, όπως βαρύ ήταν και το κλίμα στις συνεδριάσεις της ομάδας του ευρώ και του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ενωσης (ECOFIN) τη Δευτέρα και την Τρίτη, αλλά και στις αντίστοιχες του προηγούμενου μήνα στο Λουξεμβούργο. Ασφαλής πρόβλεψη; Το ίδιο κλίμα θα υπάρχει και στις επόμενες συνεδριάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου