Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Μπορεί η κυβέρνηση να παίζει με τις διεθνείς συμφωνίες που έχουμε υπογράψει;

Μπορεί η κυβέρνηση να παίζει με τις διεθνείς συμφωνίες που έχουμε υπογράψει;


Ξανά στο τραπέζι οι συμφωνίες για Μπουργκάς και South Stream

ΘΕΜΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ των όρων συμμετοχής της Ελλάδας σε δύο σημαντικές ενεργειακές συμφωνίες, για τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης και South Stream αντίστοιχα, έθεσε χθες με δηλώσεις του ο αρμόδιος για τα ενεργειακά υφυπουργός, Γιάννης Μανιάτης.

Σε ημερίδα που έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών και την οποία διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, ο κ. Μανιάτης με τις θέσεις που εξέφρασε δεν έκρυψε τον προβληματισμό της κυβέρνησης για μια σειρά από θέματα, όπως κατά πόσο συμφέρουν την Ελλάδα οι συμφωνίες με τη Ρωσία για τους αγωγούς Saouth Stream και Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Και έθεσε σαφώς θέμα επανεξέτασης των δύο συμφωνιών, προκειμένου να διασφαλιστούν καλύτερα τα ελληνικά συμφέροντα, ενώ έβαλε ευθέως κατά της κυβέρνησης Καραμανλή μιλώντας για επικοινωνιακό χειρισμό των εν λόγω ζητημάτων.

«Δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα απλώς ακολούθησε πρωτοβουλίες άλλων και εντάχθηκε σε projects χωρίς πυξίδα, χωρίς σκληρή διαπραγμάτευση των όρων συμμετοχής της. Έκτοτε παρακολουθούσε απλά και μόνο τις εξελίξεις, αντί τουλάχιστον να τις συν-καθορίζει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης. Για να συμπληρώσει ότι «αυτό άλλωστε διαπιστώθηκε και από την εκκωφαντική σιωπή της Αθήνας, τόσο στις πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις της Βουλγαρίας αναφορικά με τη συμμετοχή της σε δύο σχέδια που μας αφορούν άμεσα, όσο και από τη συνακόλουθη θεαματική στροφή της Μόσχας προς την Άγκυρα».

Εν συνεχεία κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας πως «η διαχείριση των διμερών μας σχέσεων με την ενεργειακά ισχυρή Ρωσία δεν μπορεί να γίνεται μόνο με επικοινωνιακά κριτήρια, αφού αποδείχθηκε ότι εταίροι και μη δεν μας υπολόγιζαν στον βαθμό που νομίζαμε ή πιστεύαμε». Τέλος ο κ. Μανιάτης έριξε την ιδέα δημιουργίας μεικτών ενεργειακών εταιρειών στην περιοχή, ώστε να αναλάβουν την εμπορία αερίου και πετρελαίου για το σύνολο της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου